Manifestació 15 d’Abril: “No” a aquesta proposta de Llei de la Ciència.

El projecte de reforma de la Llei 14/2011 de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació que el Ministeri de Ciència i Innovació està elaborant és clarament insuficient i continua perpetuant la precarietat en el sector, sense garantir el ple dret laboral des de l’inici fins al final de la carrera de tot el personal d’investigació. La manifestació del 15 d’abril eixirà del Parterre a les 18:30h.

Lamentablement, aquest projecte no representa una alternativa real a les múltiples demandes històriques del sector. Els principals problemes que queden sense resoldre, o que introdueix l’aparició d’aquesta modificació de la llei de la Ciència, es resumeixen a continuació:

  1. No es tenen en compte els diferents drets laborals que demana el conjunt del personal d’investigació, ni les singularitats de cadascuna de les seues trajectòries professionals.
  2. La reforma de llei no garanteix l’estabilització del personal d’investigació, perquè l’oferta dels Tenure Track segueix condicionada a cada OEP, i la contractació queda en mans del centre de destinació i d’un comité d’experts, amb una avaluació final que no garanteix el lloc.
  3. Aquest nou programa apareix al costat de l’extinció de la figura de Científic Titular de OPIs, de manera que amb la nova llei se substituiran llocs de funcionaris per places de personal fixe laboral, amb molta menys independència i una important reducció de drets laborals, tal com succeeix en les posicions actuals de professorat associat, sense reconeixement de quinquennis de docència ni sexennis d’investigació.
  4. Aquests canvis afecten notablement els llocs del personal tècnic d’investigació de OPI, ja que elimina l’única forma de promoció interna que ara mateix existeix, pont entre l’escala tècnica i científica. Aquesta reforma, per tant, sumiria al col·lectiu de tècnics d’investigació en una situació de discriminació professional tal com la que actualment pateixen el col·lectiu de professors associats. A més, la modificació de la llei torna a oblidar-se d’aquest personal, ja que una dècada després de la seua aprovació, segueix sense desenvolupar-se l’escala de Tecnòleg de OPI que apareix en l’article 29 d’aquesta llei.
  5. Segueixen sense incloure’s els compromisos adquirits amb els col·lectius d’investigació predoctorals (dret a la indemnització per finalització de contracte) ni les urgents necessitats en les etapes postdoctorals (estatut d’investigadors postdoctorals i unificació de salaris).
  6. Els investigadors hospitalaris no tenim una carrera professional regulada, encara que esta carrera està descrita a la Llei d’Investigació Biomèdica del 2007, que promou la nostra integració als hospitals. Per tant, volem formar part dels hospitals com a estatutaris de ple dret, que no es altra cosa que el que exigeix la llei mencionada dalt. Mentrestant, al nou projecte de llei no es menciona cap de les figures laborals de les convocatòries del Instituto de Salud Carlos III, que es l’encarregat de finançar la investigació hospitalària a Espanya. Menys encara es menciona com serà la estabilització d’este personal investigador.»

El Tenure Track, concretat sota tots aquests supòsits, redueix drets i garanties laborals, suposa un bloqueig efectiu a l’accés a la promoció per a part del personal d’investigació, i deixa sense solucionar realment el problema de base: la reducció generalitzada de la inversió en polítiques d’ocupació, ja que en la llei no s’inclou cap provisió de noves places, ni s’atorguen les eines i els recursos per a generar-les. En suma, aquesta reforma no està dissenyada per a reduir l’enorme precarietat existent en la comunitat d’investigació, sinó que es presenta com un ajustament superficial amb nul poder transformador efectiu.

Per tot això, els col·lectius convocants declarem:

  1. No a una modificació de la Llei de Ciència que no resol els problemes d’envelliment i precarietat del conjunt de personal de la investigació.
  2. No a una modificació de la llei de Ciència que nega els drets laborals al personal d’investigació.
  3. No a una modificació de la llei de Ciència que no reconeix la carrera professional per al conjunt d’escales i sectors de la investigació.

I per això sol·licitem al Govern incloure dins d’aquest projecte de reforma tots els drets i garanties laborals que han d’acompanyar a la contractació pública en totes les escales d’investigació, i obrir una taula de negociació amb tots els agents socials involucrats i els ministeris afectats amb la finalitat de redactar una nova llei, actualitzada en fons i forma amb les necessitats històriques dels nostres col·lectius.

Entre totes i tots farem que la nostra veu s’escolte. Juntes, estudiants, professores i investigadores som molt fortes.