CNT València aposta per unes assegurances ètiques

La central sindical treballa amb un model participatiu i horitzontal, amb la coherència de tractar de fomentar pràctiques per a una societat millor. En eixa línia d’actuació, el sindicat s’associa per tal d’enfortir el teixit social i aportar beneficis a la afiliació. Un d’ells son les assegurances ètiques.

Avui en dia, sembla inevitable tenir contractades una o més assegurances: llar, automòbil, vida, viatges, etc.

Les darreres dades oficials del 2018 apunten que l’assegurança representa un 6% del PIB a l’Estat espanyol, el que suposa un volum anual d’uns 65.000 milions d’euros i la gestió de gairebé 300.000 milions d’euros en inversions. Aquestes dades posen sobre la taula que el món assegurador ocupa una posició clau en el grup d’entitats no monetàries del sistema financer. (Observatori de les Finances Ètiques, 2019; de Miguel, 2018).

Malgrat aquestes xifres desorbitades i tenir una presència quotidiana en la vida de milers de ciutadans, el món assegurador sembla haver quedat al marge de l’opinió pública i de la mirada crítica

El periodista Jordi de Miguel, en un reportatge publicat a Crític el 2018, posava sobre la taula l’opacitat de les inversions de les grans companyies asseguradores. American International Group (AIG), la tercera asseguradora més gran del planeta, va ser rescatada pel govern nord-americà després d’unes pèrdues multimilionàries després d’apostar per les hipoteques d’alt risc “subprime”.

En el mateix article, de Miguel alertava de les estretes aliances entre la banca tradicional i les companyies asseguradores. Unes sinergies que porten a moltes asseguradores tradicionals a invertir en productes opacs, sectors vinculats a mercats especulatius i nocius socialment i mediambientalment. En aquesta línia, el periodista sabadellenc es feia ressò de l’informe “Els bancs que inverteixen en armes” (Calvo Rufanges, 2016) publicat pel Centre Delàs d’Estudis per la Pau que alertava del creixement del paper d’algunes companyies asseguradores en el finançament de la indústria armamentística.

L’altra cara: hi ha alternativa?

L’Observatori de les Finances Ètiques va desenvolupar el 2008 una certificació per al sector assegurador amb la qual es poguessin garantir unes bones pràctiques ètiques, tant en la gestió com en els productes que les companyies oferien. (EthSI, 2019). D’aquesta manera, es volia posar llums i taquígrafs en el sector assegurador. 

Aquesta eina és el segell EthSI (Ethical and Solidarity Based Insurance), un distintiu d’àmbit europeu que té com a objectiu oferir transparència en el mercat de les assegurances i promoure el desenvolupament de les assegurances ètiques. 

Actualment, vuit entitats d’arreu de l’estat espanyol estan acreditades amb el segell Ethsi. Aquestes companyies gestionen al voltant de l’1% del total del sector assegurador espanyol, xifra que equival a uns 640 milions d’euros i que suposen unes inversions que superen els 1.630 milions d’euros. Aquestes dades les recull anualment l’Observatori de les Finances Ètiques al Baròmetre de les Finances Ètiques publicat l’octubre d’enguany.

CNT signa un acord de col·laboració amb Arç per tal d’oferir els serveis d’assegurança ètica a la afiliació

Assegurances ètiques i cooperativisme

“Les assegurances són serveis financers que han de passar pel filtre del consum crític, com s’ha fet amb els bancs” recorda Alfonso Bolado, soci d’Arç Cooperativa, la primera corredoria d’assegurances de tot Europa que va obtenir el segell EthSI. Des de CNT València hem canviat de banc i de companyia comercialitzadora de llum, cercant alternatives més responsables i sostenibles.

Amb 35 anys d’història, Arç Cooperativa està especialitzada en el sector de l’economia social i solidària, el món associatiu i les energies renovables. Actualment, gestiona les assegurances de 2.000 cooperatives, entitats i empreses i donen cobertura a 190.000 persones.

L’entitat ha fet una aposta per la intercooperació i per promoure el mercat social. Actualment, és membre activa de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC), i sòcia d’entitats de banca ètica, com Coop57 i Fiare. Forma part, juntament amb una dotzena de cooperatives més, del Grup cooperatiu Ecos i també participa d’altres aliances i xarxes com CAES, MutualCoop i Opcions.

L’afiliació de CNT-València gaurdirà de fins un 10% de descompte en diverses assegurances d’Arç

Per saber-ne més