[MANIFEST UNITARI]: Rehabilitar el nostre passat és dignificar la nostra lluita

La Coordinadora Valenciana en Defensa de les Víctimes de Cuelgamuros fa una crida a participar en la Primera Marxa Estatal contra el mausoleu (Valle de los Caídos) i en defensa de
les víctimes de la repressió franquista allà soterrades.

Al País Valencià la repressió franquista va assassinar a milers de persones al acabar la guerra. València va ser un dels darrers reductes fidels a la causa republicana i antifeixista. Al terrer de
Paterna, van ser afusellades més de 2.000 persones i soterrades en distintes foses repartides entre el cementeri de Paterna i de València.

És des de fa més d’un any quan diverses organitzacions d’arqueòlegs i de familiars de víctimes estan duent a terme els treballs  d’exhumació i identificació dels cossos.

Temps enrere açò no era possible per el continuisme franquista que representaven els anteriors governs valencians. No sols no feren res en dignificar a estes víctimes per la llibertat, sinó que es dedicaren a profanar fosses –com les del cementeri de València- excavades amb
nocturnitat i traïdoria, i transportaren el cossos a la cantera de  Sagunt per fer-los desaparéixer per sempre. A més dels impediments per part de l’ajuntament del PP de permetre als familiars de Pedro Alcorisa exhumar el cos de son pare; del monòlit situat al cementeri de València equiparant les víctimes amb els seus botxins; etc.

És inconcebible que en un país suposadament democràtic es  permeta encara rendir culte als que van liquidar els drets i llibertats aconseguits a força d’anys i anys de lluita. Encara més inconcebible resulta que s’estiga negociant amb la família del dictador el trasllat de les seues restes a conveniència d’eixa família que s’ha fet amb una fortuna gràcies a l’espoliació i el robatori durant més de quaranta anys de dictadura i que segueix gaudint de prebendes i privilegis inimaginables.

Per tot això, la Coordinadora Valenciana en Defensa de les Víctimes de Cuelgamuros exigeix:

  • Que s’exhumen les restes de les víctimes que, inclòs després de mortes, van ser tractades com a vençudes i enterrades amb els seus botxins.
  • La retirada dels cossos de José Antonio Primo de Rivera i de Francisco Franco Bahamonde.
  • L’expulsió, prèvia auditoria de comptes i bens, dels frares benedictins. I que l’Estat deixe de finançar-los, ni allà ni en cap altre lloc.
  • La transformació del Vall en un lloc de memòria i record a les víctimes del franquisme, on desaparega tota simbologia franquista, i sobretot, la creu.
  • Una condemna pública i amb conseqüències per part de l’Estat espanyol i totes les institucions i organitzacions que formen part del mateix colp d’estat de 1936 i del règim franquista.
  • El lliurament a l’Estat, i al poble en general, de la documentació sobre les persones soterrades al Valle, actualment en poder de l’abat del monestir.
  • Que l’exhumació es faça duent a terme proves d’ADN per a la posterior judicialització dels assassinats.
  • La derogació de la Llei d’Amnistia de 1977.
  • Que tot aquest procés estiga acompanyat per persones de l’ONU expertes en genocidi i desaparicions forçades.

Després de més de quaranta anys de democràcia i deixadesa  política, lleis per a la memòria històrica fetes a mitges i homenatges franquistes permesos –moltes vegades fomentats per part de les institucions de l’Estat-, és l’hora de treballar totes les organitzacions conjuntament amb la finalitat de convertir el mausoleu feixista en un lloc de memòria de totes les víctimes del genocidi franquista.

És l’hora de ser valentes, es l’hora de tirar endavant i no retrocedir mai més, per elles i ells que varen lluitar per un món més just, que varen començar el camí que ara és deute nostre continuar.

Participa a la Marxa a Cuelgamuros el diumenge 5 de maig.

No Passaran: nosaltres passarem.
Memòria, dignitat i lluita.

Coordinadora Valenciana en Defensa de les Víctimes de Cuelgamuros