[25 de Juny] Homenatge i memòria a Valentín González, company de la CNT assassinat per la policia en València

El proper 25 de Juny, CNT-València realitzarà un sentit homenatge al jove company sindicalista de la CNT, Valentín González, assassinat per la policia feixista durant la transició. L’acte es durà a terme a les 12h en l’antic Mercat d’Abastos, precisament al mateix lloc on es produïren els successos d’aquella vaga obrera brutalment reprimida per la policia.

La Llei d’Amnistia que impossibilita jutjar als criminals franquistes, les retallades en drets a la classe treballadora mitjançant la reforma laboral o la Llei mordassa amb la que intenten anul·lar qualsevol activitat veritablement sindicalista, ens situen en un context social molt semblant al del 1979, any en que va ser brutalment assassinat el nostre jove company.

Valentin_GonzalezLa situació actual sembla no haver canviat respecte a la de fa 37 anys. Les brutals agressions policials, els constants intents per condemnar l’exercici de llibertat sinidical o els esforços institucionals per silenciar la denúncia pública dels greus problemes que ens afecten, no ens deixen marge per solucionar els conflictes de classe.

El 25 de Juny del 1979 els treballadors de la colla de càrrega i descàrrega del Mercat d’Abastos, majoritàriament del Sindicat de Transports de CNT en València, decidiren convocar una vaga pacífica formalment legalitzada. L’Estat obligava complir les seves normes i així ho feren els companys i companyes de la CNT, però mig centenar de policies van ordenar desallotjar el mercat, donant com a temps límit, tres minuts.

Els treballadors i treballadores, exercint el legítim dret d’activitat sindical, decidiren refugiar-se als vestuaris del mercat, on es trobava Valentín González amb el seu pare. Però la policia, lluny de respectar els drets dels treballadors i treballadores del Mercat, va llançar projectils de fum per fer que eixiren al carrer i boicotejar la vaga. Quasi asfixiats, aconseguiren eixir de l’edifici, però un membre de la policia va espentar al pare de Valentín i aquest va intervenir per ajudar-lo. A dos metres de distància un altre policia va disparar un projectil contra Valentín i el company caigué a terra. Fou traslladat a l’hospital però va ingressar ja sense vida.

Des de CNT- València es va convocar una vaga general a la ciutat per al dia següent, a la que es sumarien la resta de sindicats i els partits de l’esquerra. Treballadors i treballadores es reuniren en assemblees a les seues empreses, es va anul·lar el servei de correus, els centres comercials estaven deserts, la premsa escrita es va fer ressò del fet que unes 300.000 persones acompanyaren el taüt de Valentín cobert per una bandera de la CNT fins al cementeri.

La llluita sindical, més actual que mai, no pot deixar de recordar als companys i companyes que renunciaren a tot per defensar els nostres drets que llavors eren els seus i els de tota la classe treballadora. L’assassinat del company no pot caure en l’oblit i menys quan estem presenciant la brutalitat coercitiva estatal contra qualsevol col·lectiu, organització o moviment que, amb tota justícia, lluita als carrers per uns drets fonamentals que beneficien a tota la societat.

València està obligada a recordar la memòria de Valentín González. Ningú pot quedar-se al marge.

Federación Local de Valencia
Confederación Nacional del Trabajo (CNT)